انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با انسان |
:
توسعه آبزیپروری در تأمین نیازهای تغذیهای بشر و اقتصاد ملل مختلف نقش بسیار مهمی دارد لذا کشور ایران نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و برخورداری از منابعآبی مختلف در برگیرنده گونه های مختلف و متنوعی از ماهیان میباشد که هر یک پذیرای انگلهای متفاوتی بوده و این موضوع اهمیت بررسی انگلی ماهیان را بسیار پر رنگتر مینماید (عباسی، 1373). یکی از عوامل تامین نیازهای پروتئینی کشور ما بهره برداری مناسب از آبهای داخلی و پرورشی انواع آبزیان میباشد بنابراین شناخت عوامل مضر در توسعه پرورش ماهیان برای کاهش ضایعات و پیشگیری از بیماریها ضرورت دارد بدین صورت که انگلها موجب کاهش رشد، تاخیر در بلوغ جنسی و یا عقیمی و مرگ و میر ماهیان میشوند و اغلب زمینه را برای بیماریهای میکروبی، ویروسی و خارجی فراهم میسازند. یکی از شرایط تولید آبزیان، حفظ بهداشت و جلوگیری از بروز بیماریها آنها میباشد لذا برای مقابله با شیوع بیماریهای انگلی و خسارات ناشی از آن در یک منطقه فقط شناسایی انگلها كافی نمی باشد بلکه شناخت انگلهای ماهیان در مناطق اكولوژیكی مختلف، مطالعه بوم شناختی، همه گیرشناسی آنها، شناخت دقیق روابط متقابل بین انگل و میزبان و رابطه آن دو با محیطی كه در آن زندگی میكنند ضرورت دارد (جلالی، 1377).
امروزه بسیاری از کشورهای پرورشدهنده آبزیان از بروز بیماریهای آبزیان رنج میبرند. این در حالی است که فقدان قوانین و مقررات جامع در مورد بیماریهای آبزیان سبب شده که بسیاری از بیماریهای خطرناک از ناحیهای به ناحیه دیگر و از کشوری به کشور دیگر انتشار یافته و در پارهای از موارد موجب ورشکستگی و برچیده شدن آبزیپروری در این مناطق شود. از جمله عوامل بیماریزا میتوان به حضور انگلها اشاره نمود که این عوامل به خصوص در ماهیان هرز غیربومی گستردگی بیشتر داراست همچنین سدهای ذخیره آب که نقش اساسی در ذخیرۀ آب جهت مصارف کشاورزی و آشامیدنی برخوردارند از نظر سلامتی، بهداشت جامعه و آلودگی ماهیان موجود در این منابع آبی به دلیل احتمال انتقال آنها به انسان و یا سایر جانوران مورد بررسی قرار میگیرد. امروزه با توجه به گسترش فضاها یا شبکه های آبی همانند کانالها، شبکه های آبیاری و دریاچههای پشت سدها توجه فزایندهای به استفاده بهینه از این منابع از جنبه آبزیپروری در سطح جهان بوجود آمده است (عباسی، 1373). با توجه به توسعه پرورش ماهی در استان سمنان و امكان انتقال آلودگیهای انگلی از ماهیان بومی به ماهیان پرورشی، انجام مطالعات انگلشناسی ضرورت دارد.
در کشور ایران علم انگلشناسی به خصوص انگلشناسی آبزیان از قدمت زیادی برخوردار نبوده و به دو یا سه دهه قبل باز میگردد به طوریکه بررسی انگلی آبهای داخلی ایران برای اولینبار توسط Bykhovskii و همکاران (1962) با شناسایی 4 جنس انگل Dactylogyrus .sp از آبشش ماهیان رودخانه کرخه و مخیر (1359) با شناسایی 29 جنس انگلی از نواحی پوست و آبشش ماهیان سفیدرود دریایخزر انجام پذیرفت همچنین فون غالب ماهیان آبشیرین ایران متعلق به کپور ماهیان بوده که دارای 31 جنس و 74 گونه میباشد.
تاکنون تحقیقات انگلی مختلفی بر روی خانواده بزرگ کپورماهیان جهت جلوگیری از بروز بیماریهای مرتبط بین انسان و آبزیان صورت گرفته اما در استانهای نیمه کویری نظیر استان سمنان چنین مطالعات جامعی بر روی ماهیان و انگلهای آنان انجام نپذیرفته لذا هدف از بررسی انگلی ماهیان استان سمنان شناخت ماهیان غالب رودخانههای جاری استان، بررسی چرخه زندگی انگلی آنان، تعیین درصد و شدت آلودگی ماهیان و انگلها نسبت به یکدیگر، مطالعه فراوانی، واریانس طول و وزن ماهیان و ضریب همبستگی آنان بوده است همچنین بنا به گزارشات صیادان محلی در شهریورماه 1391 مبنی بر شیوع غیرعادی انگل لیگولا اینتستینالیس ligulae intestinalisاز ناحیه روده و محوطه شکمی ماهیان کپور سد شهید شاهچراغی شهرستان دامغان ایده شناسایی، بررسی بیماریهای انگلی و عوامل موثر در شیوع آنان در این منطقه و 2 رودخانه مهم این استان ایجاد گردید.
1-1- منابعآبی استان سمنان
استان سمنان با ارتفاع متوسط m۱۱۳۰ از سطح دریا و km ۲۱۶ فاصله تا تهران حد فاصل 3 شهر دامغان، گرمسار و مهدیشهر در جنوب رشته کوه البرز و شمال دشت کویر در راه تهران به خراسان واقع شده و دارای آب و هوایی خشک و معتدل میباشد. از مهمترین ویژگیهای جغرافیایی استان سمنان وجود دشت کویر، ریگ جن و تپههای حصار در جنوب و رودخانه فصلی گلرودبار در شمال غرب بوده که با سرچشمه گرفتن از رشته کوههای البرز و گذر از شهرستان مهدیشهر به دشت کویر میریزد. استان سمنان با توجه به موقعیت جغرافیایى و اقلیمى ایران جزوء مناطق خشك و كمآب محسوب می شود به طوریکه صنایع و بخشهای مختلف كشاورزى این استان با كمبود آب مواجه بوده و تأمین آب مصرفى آن از طریق آبهاى سطحى و زیر زمینى مىباشد. بنا بر گزارشات اداره منابع آب استان سمنان مجموع آبهای سطحی و زیر زمینی استان m3 1071 میلیارد است که 82% آن حدود m3 873 میلیون جزو منابع آب زیرزمینى و18% مابقی حدود m3 198 میلیون جزو منابع آبهاى سطحى بوده که در حال حاضر حجم آبهاى زیرزمینى استان m3 852 میلیون برآورد شده كه این میزان برداشت از میزان تخمینى بیشتر مىباشد و به همین دلیل حفر چاههاى عمیق و استفاده از آبهاى زیرزمینى در دشتهاى شاهرود و ایوانكى ممنوع اعلام شده است (اطلس فرهنگی ایران).
آبهای زیرزمینی استان شامل: چاهها عمیق و نیمهعمیق، قناتها و آبخوانها بوده و آبهای سطحی استان شامل رودخانهها (گلرودبار، تاش، چشمهعلى، حبلهرود، ایوانكى)، چشمهها (چشمه امامزاده عبدالله(ع)، آبمراد، آبقولنج، نمکدره) و سد مخزنی شهید شاهچراغی میباشد.
توسعه آبزیپروری
- انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با انسان
1-3-1- مشکلات آبزیپروری
توسعه آبزیپروری و میزان مصرف سرانه آبزیان در 2 دهه گذشته کشور با یک روند افزایشی در حرکت بوده به طوریکه طبق آمارنامه رسمی سازمان شیلات ایران میزان مصرف سرانه آبزیان در سال ۱۳۸۰ بر اساس هر نفر kg ۵ در سال بوده که در سال ۱۳۹۰ به kg 9.1 رسیده است. آبزیپروری پایدار در کشور نیازمند ایجاد شرایط زیر است
- کسب دانش و فناوری روز جهان و بومیسازی دانش آبزیپروری
- انتخاب افراد مستعد و علاقهمند به همراه آموزش توسعه پایدار آبزیپروری
- سرمایه گذاری و تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه آبزیپروری
- توسعه کافی صنایع پیشین و پسین آبزیپروری بر اساس دانش روز
- نظارت و کنترل کافی بر روند توسعه و همچنین تولید آبزیان
- بهبود ساختار وضع تشکلهای تولیدی آبزیان و بکارگیری تجارب حرفهای مدیران با سابقه
امروزه با گسترش آلودگی محیط زیست فشار مضاعفی بر روی جانداران آبزی وجود دارد که آنان را در معرض ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهد. بیماریهای مسری انگلی
:
توسعه آبزیپروری در تأمین نیازهای تغذیهای بشر و اقتصاد ملل مختلف نقش بسیار مهمی دارد لذا کشور ایران نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و برخورداری از منابعآبی مختلف در برگیرنده گونه های مختلف و متنوعی از ماهیان میباشد که هر یک پذیرای انگلهای متفاوتی بوده و این موضوع اهمیت بررسی انگلی ماهیان را بسیار پر رنگتر مینماید (عباسی، 1373). یکی از عوامل تامین نیازهای پروتئینی کشور ما بهره برداری مناسب از آبهای داخلی و پرورشی انواع آبزیان میباشد بنابراین شناخت عوامل مضر در توسعه پرورش ماهیان برای کاهش ضایعات و پیشگیری از بیماریها ضرورت دارد بدین صورت که انگلها موجب کاهش رشد، تاخیر در بلوغ جنسی و یا عقیمی و مرگ و میر ماهیان میشوند و اغلب زمینه را برای بیماریهای میکروبی، ویروسی و خارجی فراهم میسازند. یکی از شرایط تولید آبزیان، حفظ بهداشت و جلوگیری از بروز بیماریها آنها میباشد لذا برای مقابله با شیوع بیماریهای انگلی و خسارات ناشی از آن در یک منطقه فقط شناسایی انگلها كافی نمی باشد بلکه شناخت انگلهای ماهیان در مناطق اكولوژیكی مختلف، مطالعه بوم شناختی، همه گیرشناسی آنها، شناخت دقیق روابط متقابل بین انگل و میزبان و رابطه آن دو با محیطی كه در آن زندگی میكنند ضرورت دارد (جلالی، 1377).
امروزه بسیاری از کشورهای پرورشدهنده آبزیان از بروز بیماریهای آبزیان رنج میبرند. این در حالی است که فقدان قوانین و مقررات جامع در مورد بیماریهای آبزیان سبب شده که بسیاری از بیماریهای خطرناک از ناحیهای به ناحیه دیگر و از کشوری به کشور دیگر انتشار یافته و در پارهای از موارد موجب ورشکستگی و برچیده شدن آبزیپروری در این مناطق شود. از جمله عوامل بیماریزا میتوان به حضور انگلها اشاره نمود که این عوامل به خصوص در ماهیان هرز غیربومی گستردگی بیشتر داراست همچنین سدهای ذخیره آب که نقش اساسی در ذخیرۀ آب جهت مصارف کشاورزی و آشامیدنی برخوردارند از نظر سلامتی، بهداشت جامعه و آلودگی ماهیان موجود در این منابع آبی به دلیل احتمال انتقال آنها به انسان و یا سایر جانوران مورد بررسی قرار میگیرد. امروزه با توجه به گسترش فضاها یا شبکه های آبی همانند کانالها، شبکه های آبیاری و دریاچههای پشت سدها توجه فزایندهای به استفاده بهینه از این منابع از جنبه آبزیپروری در سطح جهان بوجود آمده است (عباسی، 1373). با توجه به توسعه پرورش ماهی در استان سمنان و امكان انتقال آلودگیهای انگلی از ماهیان بومی به ماهیان پرورشی، انجام مطالعات انگلشناسی ضرورت دارد.
در کشور ایران علم انگلشناسی به خصوص انگلشناسی آبزیان از قدمت زیادی برخوردار نبوده و به دو یا سه دهه قبل باز میگردد به طوریکه بررسی انگلی آبهای داخلی ایران برای اولینبار توسط Bykhovskii و همکاران (1962) با شناسایی 4 جنس انگل Dactylogyrus .sp از آبشش ماهیان رودخانه کرخه و مخیر (1359) با شناسایی 29 جنس انگلی از نواحی پوست و آبشش ماهیان سفیدرود دریایخزر انجام پذیرفت همچنین فون غالب ماهیان آبشیرین ایران متعلق به کپور ماهیان بوده که دارای 31 جنس و 74 گونه میباشد.
تاکنون تحقیقات انگلی مختلفی بر روی خانواده بزرگ کپورماهیان جهت جلوگیری از بروز بیماریهای مرتبط بین انسان و آبزیان صورت گرفته اما در استانهای نیمه کویری نظیر استان سمنان چنین مطالعات جامعی بر روی ماهیان و انگلهای آنان انجام نپذیرفته لذا هدف از بررسی انگلی ماهیان استان سمنان شناخت ماهیان غالب رودخانههای جاری استان، بررسی چرخه زندگی انگلی آنان، تعیین درصد و شدت آلودگی ماهیان و انگلها نسبت به یکدیگر، مطالعه فراوانی، واریانس طول و وزن ماهیان و ضریب همبستگی آنان بوده است همچنین بنا به گزارشات صیادان محلی در شهریورماه 1391 مبنی بر شیوع غیرعادی انگل لیگولا اینتستینالیس ligulae intestinalisاز ناحیه روده و محوطه شکمی ماهیان کپور سد شهید شاهچراغی شهرستان دامغان ایده شناسایی، بررسی بیماریهای انگلی و عوامل موثر در شیوع آنان در این منطقه و 2 رودخانه مهم این استان ایجاد گردید.
1-1- منابعآبی استان سمنان
استان سمنان با ارتفاع متوسط m۱۱۳۰ از سطح دریا و km ۲۱۶ فاصله تا تهران حد فاصل 3 شهر دامغان، گرمسار و مهدیشهر در جنوب رشته کوه البرز و شمال دشت کویر در راه تهران به خراسان واقع شده و دارای آب و هوایی خشک و معتدل میباشد. از مهمترین ویژگیهای جغرافیایی استان سمنان وجود دشت کویر، ریگ جن و تپههای حصار در جنوب و رودخانه فصلی گلرودبار در شمال غرب بوده که با سرچشمه گرفتن از رشته کوههای البرز و گذر از شهرستان مهدیشهر به دشت کویر میریزد. استان سمنان با توجه به موقعیت جغرافیایى و اقلیمى ایران جزوء مناطق خشك و كمآب محسوب می شود به طوریکه صنایع و بخشهای مختلف كشاورزى این استان با كمبود آب مواجه بوده و تأمین آب مصرفى آن از طریق آبهاى سطحى و زیر زمینى مىباشد. بنا بر گزارشات اداره منابع آب استان سمنان مجموع آبهای سطحی و زیر زمینی استان m3 1071 میلیارد است که 82% آن حدود m3 873 میلیون جزو منابع آب زیرزمینى و18% مابقی حدود m3 198 میلیون جزو منابع آبهاى سطحى بوده که در حال حاضر حجم آبهاى زیرزمینى استان m3 852 میلیون برآورد شده كه این میزان برداشت از میزان تخمینى بیشتر مىباشد و به همین دلیل حفر چاههاى عمیق و استفاده از آبهاى زیرزمینى در دشتهاى شاهرود و ایوانكى ممنوع اعلام شده است (اطلس فرهنگی ایران).
آبهای زیرزمینی استان شامل: چاهها عمیق و نیمهعمیق، قناتها و آبخوانها بوده و آبهای سطحی استان شامل رودخانهها (گلرودبار، تاش، چشمهعلى، حبلهرود، ایوانكى)، چشمهها (چشمه امامزاده عبدالله(ع)، آبمراد، آبقولنج، نمکدره) و سد مخزنی شهید شاهچراغی میباشد.
توسعه آبزیپروری
- انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با انسان
1-3-1- مشکلات آبزیپروری
توسعه آبزیپروری و میزان مصرف سرانه آبزیان در 2 دهه گذشته کشور با یک روند افزایشی در حرکت بوده به طوریکه طبق آمارنامه رسمی سازمان شیلات ایران میزان مصرف سرانه آبزیان در سال ۱۳۸۰ بر اساس هر نفر kg ۵ در سال بوده که در سال ۱۳۹۰ به kg 9.1 رسیده است. آبزیپروری پایدار در کشور نیازمند ایجاد شرایط زیر است
- کسب دانش و فناوری روز جهان و بومیسازی دانش آبزیپروری
- انتخاب افراد مستعد و علاقهمند به همراه آموزش توسعه پایدار آبزیپروری
- سرمایه گذاری و تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه آبزیپروری
- توسعه کافی صنایع پیشین و پسین آبزیپروری بر اساس دانش روز
- نظارت و کنترل کافی بر روند توسعه و همچنین تولید آبزیان
- بهبود ساختار وضع تشکلهای تولیدی آبزیان و بکارگیری تجارب حرفهای مدیران با سابقه
امروزه با گسترش آلودگی محیط زیست فشار مضاعفی بر روی جانداران آبزی وجود دارد که آنان را در معرض ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهد. بیماریهای مسری انگلی مشکلات زیادی برای جوامع انسانی به وجود آورده که این آسیبها و صدمات در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی میباشد. اغلب عوامل بیماریهای عفونی در ماهیان را میكروارگانیسمهای فرصتطلب تشكیل داده و حضور عوامل پاتوژن در محیط زیست ماهی جهت وقوع بیماری كفایت نمیكند لذا عوامل دیگری نظیر: بالا رفتن درجه حرارت آب، بالا بودن تراكم ماهیان پرورشی، پایین بودن كیفیت آب (افزایش آمونیاك یا نیتریت)، رویش شدید گیاهی در منابع آبی زمینه بیماریزایی عوامل پاتوژن و غلبه آنان بر سیستم ایمنی ماهی را فراهم مینمایند لذا توجه به تشخیص سریع بیماری و مدیریت آن در جهت جلوگیری از بروز خسارات حائز اهمیت است (فیضبخش و کیهانپور، 1392).
1-3-2- بیماریهای انگلی
علم انگلشناسی دارای دامنه وسیعی از علوم مختلفی نظیر ماکرواکولوژیکی، میکرواکولوژیکی، بیوشیمیایی، بهداشت عمومی، علوم اقتصادی بوده که در آن چهره واقعی زندگی انگلی غالبا قابل لمس و درک نیست زیرا روابط بین انگلها و میزبان آنها بسیار پیچیده و در واقع یکی از 4 جنبه مختلف از سیمبیوزیس است. انگلها در اشکال مختلف نظیر اجباری، اختیاری، موقتی، دائمی، خارجی، داخلی، اتفاقی، سرگردان، بیماریزا، غیر بیماریزا و زئونوزرا ارتباط برقرار نموده و عموما به موجوداتی اطلاق میشوند که در داخل یا خارج پیکر موجود زنده بهطور موقت به سر برده و از آن تغذیه مینماید. سرایت و انتقال بیماریهای انگلی تحت تأثیر عوامل سهگانهای نظیر وجود میزبان حساس، وجود منبع آلودگی و طرق انتقال آلودگی بستگی دارد و از آنجایی که حتما لزومی ندارد آسیبی به میزبان خود وارد نموده گاهی به صورت مسالمتآمیز زندگی مینمایند اما بیماریهای انگلی همواره دارای سیر مزمن بوده و کمتر با آثار و علایم بالینی همراه هستند، لذا ماهیان آلوده ممکن است بعد از بهبود ظاهری و بدون داشتن هر گونه علایم کلینیکی به صورت ناقلین بیماری درآیند و خود نقشمنبع آلوده را برای ماهیان سالم به عهده بگیرند.
بیماریهای معروف انگلی که اثرات آنان بر روی ساختار ماهیان پدیدار گشته به شرح زیر است:
1- پوسیدگی دم و باله: پیدایش خطوط سفید در حاشیه بالهها و شكنندگی شعاع آنان به همراه خونریزی و بیرونزدگی یک یا دو طرف چشم می شود.
2- آبله پوستی: پیدایش زخم یا آبله سر باز در بدن همراه با برآمدگی فلسها میباشد.
3- استسقاء عفونی (تجمع مایعات در بدن یا آب آوردگی شكم): با تجمع مایعات در محوطه شكمی بیرون زدگی فلسها و خونریزیهای كوچك زیر جلدی در بالهها همراه است .
4- بیماری چشمی: قرنیه چشمی پر خون و مات گشته سپس كره چشمی تخریب میگردد.
5- ایكتیوفتیروس مولتیفیلیس: بیماری لكهسفید با سیستهای سفید كوچكی به قطر mm 1 بر روی پوست، آبشش و بالهها است که موجب خارش، تنفس سریع و بیاشتهائی در ماهی میگردد.
6- اسپورزوآ: بیماری كوكسیدوز دانهای همراه با بروز لكههای شیری رنگ كوچكی در روده است.
7- میكسوسوما سربرالیس: بیماری چرخش با انحنای دمی و تغییر محوطه دهان و ایجاد لكههای سیاه در دم ماهی بوده که راه درمانی ندارد .
8- ژیروداكتیلوس: موجب شنای غیرطبیعی و كمرنگی نقاط پوست و ریزش فلسها می شود.
9- داكتیلوژیروس: سبب شنای غیرطبیعی با برآمدگیهای غیرطبیعی و خونریزی در آبشش می شود.
10- لیگولا: سبب كم تحركی و تورم كانال غذائی یا مسدودیت كامل آنان توسط سیستهای می شود (مخیر، 1374).
1-3-3- بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان
بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان یک سری عفونتهایی بوده که به طور طبیعی بین انسان و دیگر حیوانات مهرهدار وجود دارد، این بیماریها با ایجاد تغییر در فرم بدن و رفتار ماهی موجب کاهش كیفیت آنان میشوند. عفونتهای باكتریایی، قارچی و پروتوزوها موجب مرگ و میر ماهیان گشته که در بسیاری از مواقع آبآلوده مسبب بروز این بیماریها در ماهی شده که میتوان به آلایندههای شیمیایی و سموم کشاورزی به همراه شیرابه فاضلابهای شهری و صنعتی استان که به رودخانهها و سد مخرنی استان روانه میشوند اشاره نمود که موجب آلودگی آبهای سطحی شده و اثرات مخرب آنان بر روی آبزیان منطقه مشهود است (مهدوی، 1392).
- دفع مدفوع انسان به طریق بهداشتی و جلوگیری از رسیدن آن به دریاچههای آب شیرین.
- دقت در پخت كامل ماهی.
- قرار دادن ماهیهای تازه صید شده در درجه حرارت زیر صفر.
- نمكسود كردن ماهی به مدت حداقل 14 روز در مخلوط 14% نمك.
- جلوگیری از خوراندن ماهی خام و یا احشاء آن به حیوانات.
- حلزونها و سختپوستان میزبان واسط اولیه اكثر انگلها بوده لذا مبارزه بیولوژیک در جهت کاهش آنان در مزارع پرورشی موثر میباشد.
- جلوگیری از ورود پرندگان، PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران و ماهیان وحشی به مزارع پرورش ماهی.
- انگلها در محوطه بطنی و دستگاه گوارش ماهیان مستقر هستند لذا پس از صید بلافاصله امعاء و احشاء ماهی تخلیه گردد آلودگی کاهش مییابد
- ایجاد مراكزی جهت بازرسی دقیق و كنترل مواد غذائی با منشأ دریائی قبل پخش در بازار.
- ماهیهای آلوده حتی پس از پخته شدن توانائی ایجاد واكنشهای ازدیاد حساسیت را دارا میباشند، لذا از مصرف ماهیها آلوده بطور كامل اجتناب گردد.
انسان از طریق مصرف ماهی خوب پخته نشده که حاوی پلروسرکوئیدی بوده مبتلا گشته در نتیجه نمکسود، در آبنمک خوابانیدن، دودی کردن ماهی نیز توانایی از بین ببرد پلروسرکوئیدها را ندارد بنابراین برای جلوگیری از بروز بیماریهای انگلی بین انسان و ماهی باید ماهیان را به صورت کاملا سرخ شده مصرف نمود تا انگلها در اثر گرما از بین بروند (شریفروحانی، 1374).
انتقال انگلهای مستلزم وجود سه عامل منبع عفونت، راه انتقال و میزبان حساس میباشد که برایند ترکیب عوامل فوق تعیین کننده شیوع انگل در یک زمان و مکان معین است. انسان مبتلا به عفونت انگلی میتواند به اشکال زیر عمل نماید:
تظاهرات بالینی در اغلب بیماریهای انگلی آن قدر عمومی است که در بسیاری موارد بنای تشخیص بر پایه نشانه شناسی کافی نیست. اگر چه یک پزشک با تجربه ممکن است علائم و نشانه های ویژه برخی بیماری انگلی را شناسایی کند ولی در موارد غیرمعمول ممکن است نشانهها آنچنان گیج کننده باشند همچنین بسیاری از عفونتها بویژه عفونتهای کرمی نشانه های کم و غیرمشخصی داشته و اغلب از نظر بالینی غیرقابل افتراق هستند و تشخیص نهایی و شیوه درمانی درست نیاز به شناسایی انگل در آزمایشگاه دارد. درمان موفقیتآمیز بیمار شامل اقدامات پزشکی و روشهای جراحی، توجه به وضعیت غذایی و دارو درمانی اختصاصی است (عبدی ، 1381).
مشکلات زیادی برای جوامع انسانی به وجود آورده که این آسیبها و صدمات در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی میباشد. اغلب عوامل بیماریهای عفونی در ماهیان را میكروارگانیسمهای فرصتطلب تشكیل داده و حضور عوامل پاتوژن در محیط زیست ماهی جهت وقوع بیماری كفایت نمیكند لذا عوامل دیگری نظیر: بالا رفتن درجه حرارت آب، بالا بودن تراكم ماهیان پرورشی، پایین بودن كیفیت آب (افزایش آمونیاك یا نیتریت)، رویش شدید گیاهی در منابع آبی زمینه بیماریزایی عوامل پاتوژن و غلبه آنان بر سیستم ایمنی ماهی را فراهم مینمایند لذا توجه به تشخیص سریع بیماری و مدیریت آن در جهت جلوگیری از بروز خسارات حائز اهمیت است (فیضبخش و کیهانپور، 1392).
1-3-2- بیماریهای انگلی
علم انگلشناسی دارای دامنه وسیعی از علوم مختلفی نظیر ماکرواکولوژیکی، میکرواکولوژیکی، بیوشیمیایی، بهداشت عمومی، علوم اقتصادی بوده که در آن چهره واقعی زندگی انگلی غالبا قابل لمس و درک نیست زیرا روابط بین انگلها و میزبان آنها بسیار پیچیده و در واقع یکی از 4 جنبه مختلف از سیمبیوزیس است. انگلها در اشکال مختلف نظیر اجباری، اختیاری، موقتی، دائمی، خارجی، داخلی، اتفاقی، سرگردان، بیماریزا، غیر بیماریزا و زئونوزرا ارتباط برقرار نموده و عموما به موجوداتی اطلاق میشوند که در داخل یا خارج پیکر موجود زنده بهطور موقت به سر برده و از آن تغذیه مینماید. سرایت و انتقال بیماریهای انگلی تحت تأثیر عوامل سهگانهای نظیر وجود میزبان حساس، وجود منبع آلودگی و طرق انتقال آلودگی بستگی دارد و از آنجایی که حتما لزومی ندارد آسیبی به میزبان خود وارد نموده گاهی به صورت مسالمتآمیز زندگی مینمایند اما بیماریهای انگلی همواره دارای سیر مزمن بوده و کمتر با آثار و علایم بالینی همراه هستند، لذا ماهیان آلوده ممکن است بعد از بهبود ظاهری و بدون داشتن هر گونه علایم کلینیکی به صورت ناقلین بیماری درآیند و خود نقشمنبع آلوده را برای ماهیان سالم به عهده بگیرند.
بیماریهای معروف انگلی که اثرات آنان بر روی ساختار ماهیان پدیدار گشته به شرح زیر است:
1- پوسیدگی دم و باله: پیدایش خطوط سفید در حاشیه بالهها و شكنندگی شعاع آنان به همراه خونریزی و بیرونزدگی یک یا دو طرف چشم می شود.
2- آبله پوستی: پیدایش زخم یا آبله سر باز در بدن همراه با برآمدگی فلسها میباشد.
3- استسقاء عفونی (تجمع مایعات در بدن یا آب آوردگی شكم): با تجمع مایعات در محوطه شكمی بیرون زدگی فلسها و خونریزیهای كوچك زیر جلدی در بالهها همراه است .
4- بیماری چشمی: قرنیه چشمی پر خون و مات گشته سپس كره چشمی تخریب میگردد.
5- ایكتیوفتیروس مولتیفیلیس: بیماری لكهسفید با سیستهای سفید كوچكی به قطر mm 1 بر روی پوست، آبشش و بالهها است که موجب خارش، تنفس سریع و بیاشتهائی در ماهی میگردد.
6- اسپورزوآ: بیماری كوكسیدوز دانهای همراه با بروز لكههای شیری رنگ كوچكی در روده است.
7- میكسوسوما سربرالیس: بیماری چرخش با انحنای دمی و تغییر محوطه دهان و ایجاد لكههای سیاه در دم ماهی بوده که راه درمانی ندارد .
8- ژیروداكتیلوس: موجب شنای غیرطبیعی و كمرنگی نقاط پوست و ریزش فلسها می شود.
9- داكتیلوژیروس: سبب شنای غیرطبیعی با برآمدگیهای غیرطبیعی و خونریزی در آبشش می شود.
10- لیگولا: سبب كم تحركی و تورم كانال غذائی یا مسدودیت كامل آنان توسط سیستهای می شود (مخیر، 1374).
1-3-3- بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان
بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان یک سری عفونتهایی بوده که به طور طبیعی بین انسان و دیگر حیوانات مهرهدار وجود دارد، این بیماریها با ایجاد تغییر در فرم بدن و رفتار ماهی موجب کاهش كیفیت آنان میشوند. عفونتهای باكتریایی، قارچی و پروتوزوها موجب مرگ و میر ماهیان گشته که در بسیاری از مواقع آبآلوده مسبب بروز این بیماریها در ماهی شده که میتوان به آلایندههای شیمیایی و سموم کشاورزی به همراه شیرابه فاضلابهای شهری و صنعتی استان که به رودخانهها و سد مخرنی استان روانه میشوند اشاره نمود که موجب آلودگی آبهای سطحی شده و اثرات مخرب آنان بر روی آبزیان منطقه مشهود است (مهدوی، 1392).
- دفع مدفوع انسان به طریق بهداشتی و جلوگیری از رسیدن آن به دریاچههای آب شیرین.
- دقت در پخت كامل ماهی.
- قرار دادن ماهیهای تازه صید شده در درجه حرارت زیر صفر.
- نمكسود كردن ماهی به مدت حداقل 14 روز در مخلوط 14% نمك.
- جلوگیری از خوراندن ماهی خام و یا احشاء آن به حیوانات.
- حلزونها و سختپوستان میزبان واسط اولیه اكثر انگلها بوده لذا مبارزه بیولوژیک در جهت کاهش آنان در مزارع پرورشی موثر میباشد.
- جلوگیری از ورود پرندگان، PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران و ماهیان وحشی به مزارع پرورش ماهی.
- انگلها در محوطه بطنی و دستگاه گوارش ماهیان مستقر هستند لذا پس از صید بلافاصله امعاء و احشاء ماهی تخلیه گردد آلودگی کاهش مییابد
- ایجاد مراكزی جهت بازرسی دقیق و كنترل مواد غذائی با منشأ دریائی قبل پخش در بازار.
- ماهیهای آلوده حتی پس از پخته شدن توانائی ایجاد واكنشهای ازدیاد حساسیت را دارا میباشند، لذا از مصرف ماهیها آلوده بطور كامل اجتناب گردد.
انسان از طریق مصرف ماهی خوب پخته نشده که حاوی پلروسرکوئیدی بوده مبتلا گشته در نتیجه نمکسود، در آبنمک خوابانیدن، دودی کردن ماهی نیز توانایی از بین ببرد پلروسرکوئیدها را ندارد بنابراین برای جلوگیری از بروز بیماریهای انگلی بین انسان و ماهی باید ماهیان را به صورت کاملا سرخ شده مصرف نمود تا انگلها در اثر گرما از بین بروند (شریفروحانی، 1374).
انتقال انگلهای مستلزم وجود سه عامل منبع عفونت، راه انتقال و میزبان حساس میباشد که برایند ترکیب عوامل فوق تعیین کننده شیوع انگل در یک زمان و مکان معین است. انسان مبتلا به عفونت انگلی میتواند به اشکال زیر عمل نماید:
تظاهرات بالینی در اغلب بیماریهای انگلی آن قدر عمومی است که در بسیاری موارد بنای تشخیص بر پایه نشانه شناسی کافی نیست. اگر چه یک پزشک با تجربه ممکن است علائم و نشانه های ویژه برخی بیماری انگلی را شناسایی کند ولی در موارد غیرمعمول ممکن است نشانهها آنچنان گیج کننده باشند همچنین بسیاری از عفونتها بویژه عفونتهای کرمی نشانه های کم و غیرمشخصی داشته و اغلب از نظر بالینی غیرقابل افتراق هستند و تشخیص نهایی و شیوه درمانی درست نیاز به شناسایی انگل در آزمایشگاه دارد. درمان موفقیتآمیز بیمار شامل اقدامات پزشکی و روشهای جراحی، توجه به وضعیت غذایی و دارو درمانی اختصاصی است (عبدی ، 1381).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-09] [ 11:17:00 ب.ظ ]
|